Festiwal Kulinarno-Historyczny 14.07.2017

Podczas wydarzenia pokazane będą najdawniejsze tradycje rybołówstwa, bursztynnictwa oraz odbędziecie Państwo kulinarną i filmową podróż w czasie. Będziecie mogli spróbować potraw z średniowiecznych przepisów w krzyżackiej karczmie - dziczyznę oraz ryby, posmakować kuchni Mennonitów-osadników Żuław w "starej wiosce rybackiej" np.wędzonych raków, czy ryb wędzonych w drewnianych beczkach.

Kulinarne doznania rozbudzi również doborowe grono kucharzy w swych licznych pokazach i degustacjach, a dla lubiących gotować przewidzieliśmy otwarty konkurs kulinarny. W sobotni wieczór, kiedy księżyc łagodnie zatopi się w morzu zapraszamy na seans filmowy na dużym ekranie.
Podczas całego Festiwalu odbywać się będzie Jarmark Produktów Regionalnych oraz funkcjonować będzie strefa gastronomiczna w oparciu o lokalne produkty (ryby i dziczyzna).

Sobota 15 lipca

10:00
Uroczyste otwarcie Festiwalu Kulinarnego "Smaki Mierzei-Smak Piasków"

10:15-22:00
Inauguracja "Karczmy krzyżackiej" i "Starej wioski rybackiej"

11:00-16:00
Aleksander Baron i Rafał Bernatowicz -pokaz gotowania z tego co na Mierzei najlepsze. Ryby,dziczyzna i produkty roślinne zostaną przygotowane tradycyjnymi technikami gotowania i pieczenia

18:00-19:00
Pokaz archiwalnych kronik filmowych,zdjęć związanych z Piaskami i okolicami.Prezentacja monografii Piasków i okolic

19:30-20:30
Pokaz dokumentu "Azyl Na Piaskach" (1998) reż.Krzysztof Kalukin

20:45-21:30
Pokaz filmu fabularnego "Przystań" (1970) reż. Paweł Komorowski

21.45-22.30
Pokaz filmu dokumentalnego "Rybaczymy" (2014) reż. Maciej Głowiński

Niedziela 16 lipca

12:00-13:00
Konkurs kulinarny dla mieszkańców miejscowości

13:30-15:00
Pokaz Kulinarny Jana Kuronia. Port nad Zalewem Wiślanym

15:30-16:30
Pokaz kulinarny Daniela Budzicha-Ambasadora kulinarnego marki Philipiak Milano. Port nad Zalewem Wiślanym
 
17:00-18:00
Otwarty konkurs kulinarny dla turystów

20:00
Kolacja degustacyjna "Kulinarna oś czasu na Mierzei Wiślanej" pod kierownictwem Adama Chrząstowskiego z udziałem wszystkich gości specjalnych Festiwalu. Miejsce: Restauracja Four Winds.


Wszystkie aktualności